24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Честит празник!

Заповед № 0269-02
22.05.2023
Випуск 2023 г.
31.05.2023

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

Поздравявам Ви по случай най-светлия български празник, денят на нашата духовност. Денят, в който отдаваме почит и славим делото на светите братя Кирил и Методий. Нека бъдем горди и заедно да работим за напредъка на българското образование и култура!

24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност, но и отбелязва нашата европейска значимост. Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта.

На този ден трябва да благодарим на всички наши учители, терапевти, образователни специалисти и да ги поздравим. Българското слово, писменост и култура ще пребъдат, ако можем да ги развиваме и популяризираме в модерния свят.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Във всички времена, и сега, Вие сте тези, които изграждат личности. Успешният учител познава добре учениците си, познава техните родители и заедно с тях решава проблемите, каквито и да са те. Това го прави значим и необходим. Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното!

Вашата мисия е най-важната. Един учител е добър, когато се учи постоянно, когато се развива и усъвършенства. Много от Вас са такива – търсят и намират ключ към сърцата и ума на учениците си. Но за да получат право на образование всички деца, за да ги задържим по-дълго в училище, е необходима промяна в мисленето и променено отношение на цялото общество.

От Вас зависи образованието бързо да се синхронизира с постиженията на науката и новите технологии. Учителите са двигателят на прогреса и само с вашата помощ българското училище ще подготви младежите за съвременните предизвикателства и за възможностите за реализация.

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

Словото и книгата могат да ви отведат до необятни светове и прекрасни изживявания. Словото ни е дадено от светите братя, за да учим, но и за да разговаряме и да се разбираме.

Търсете нови неща, радвайте се на възможността да откривате света.

Нека бъдем горди, че сме българи, да носим с достойнство заветите на първоучителите! Да бъдем творчески озарени и професионално удовлетворени в стремежа към знания, наука и образование!

ЧЕСТИТ 24 МАЙ!

ВЕНЕТА АЛ-ШЕРИФ

Директор на ЦСОП „Проф. Димитър Кацаров“ – гр. София