Еднодневно туристическо пътуване с учебно-познавателна цел за учениците от ЦСОП „Проф. Димитър Кацаров“ – гр. София до гр. Кюстендил и крепостта „Хисарлъка“

Учебно-тренировъчно практическо занятие по пожарна безопасност в ЦСОП
27.05.2022
Неучебни дни през м. юни 2022 г.
08.06.2022

01.06.2022 г.

Всички участници в туристическото пътуване посетиха Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Учениците се запознаха с интересни моменти от живота на художника и с интерес разгледаха експозицията, посветена на 140-годишнината от рождението му, която включва около 350 творби, различни от постоянната изложба.

Участниците посетиха „Римските терми“ (римски обществени бани) и Регионалния исторически музей “Акад. Йордан Иванов”

Учениците бяха силно впечатлени от археологическата експозиция, която е уредена в зала „Асклепий“ и включва експонати от целия Кюстендилски регион за времето от VII-VI хил. пр. Хр. до XVII в. Учениците с интерес разгледаха изложените накити, глинени съдове, предмети от бита, оръжие от предримската епоха.

Пътуването продължи към крепостта „Хисарлъка“, късноантична и средновековна крепост, намираща се на най-високата равнинна част на хълма „Хисарлъка“, югоизточно от Кюстендил. Участниците разгледаха крепостта, учениците задаваха множество въпроси за предназначението и използването на крепостта и нейните части.

В парковата зона близо до крепостта бе направена почивка, придружена с подкрепяща закуска, осигурена от ЦСОП „Проф. Димитър Кацаров“. На закътаната в боровата гора детска площадка бяха организирани игри за учениците, съобразени с интересите и желанията им.