НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА, СИГУРНА И ДОСТЪПНА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА“
21.12.2023
Междусрочна ваканция
12.01.2024

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Коледа в България е онова време от годината, което всички чакаме с нетърпение, в което мечтите са малко по-големи от обикновено – време, в което Коледната магия надделява! Нашите предци си наричали празника още Божик или Голяма Коледа. Част от традициите и обичаите около празника са се променили, други не толкова…

Има и една съвременна традиция, която ние сме създали поставянето на късмстчета в парчетата от питката. Така всеки може да види какво го очаква през следващата година. В днешно време ние украсяваме цялата къща е коледни декорации, топчета, гирлянди, лампички и поне една голяма елха. Цялото преобразяване на дома успява да създаде коледния дух.

Най-отличителния белег на Българската Коледа са коледарите. Коледарите са млади мъже, които започват да обикалят от къща в къща след полунощ на Бъдни Вечер. Песните, които леят са за здраве и плодородие. А стопаните ги посрещат топло и нетърпеливо.

На 19,20 и 21 декември се проведе благотворителен базар в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София. Ученици от ЦСОП „Проф. Димитър Кацаров“ -гр София взеха участие в инициативата с изработени от тях в часовете по арттерапия коледни играчки и картички. Набраните средства бяха дарени в помощ на деца с онкологични заболявания и техните семейства.

Благодарствено писмо от училищното настоятелство и сертификат за дарение връчи Деница Александрова, която съдейства заедно да сътворим коледно чудо.

На 21 декември се проведе нашето коледно тържество. Учениците ни припомниха традициите, свързани с коледните празници, пяха коледни песни и рецитираха стихотворения. Дядо Коледа посети Центъра и зарадва учениците с подаръци