Еднодневно туристическо пътуване с учебно-познавателна цел за учениците от ЦСОП „Проф. Димитър Кацаров“ – гр. София до гр. Сопот и гр. Карлово.

Неучебни дни за учениците от ЦСОП „Проф. Димитър Кацаров“
04.06.2021
Посещение на Националния исторически музей
30.06.2021

Всички участници в туристическото пътуване посетиха Къщата-музей на Иван Вазов в гр. Сопот. Учениците с интерес разгледаха експозиционната зала, запознаха се с интересни моменти от живота и творчеството на писателя в беседа, подготвена от Р. Янков. Учениците бяха особено впечатлени от реставрираната бръснарница и наредената сцена от фигури в нея според описанието в повестта „Х. Ахил” и „Чичовци”. С изненада и интерес коментираха манекените и тогавашното облекло на героите Х. Ахил, Ив. Йотата, Х. Атанасий, Мичо Бейзадето, Мирончо в представената сцена от „Чичовци“, изработена художествено във всички подробности.

Пътуването продължи към гр. Карлово, където участниците в пътуването посетиха Къщата-музей на Васил Левски, мемориалния параклис “Всех святих болгарских ”, построен в памет на Апостола, в който се съхраняват част от косите на Васил Левски, църквата „Св. Николай Чудотворец“ и паметника на В. Левски. Г-н Е. Герасков  в кратка беседа припомни на учениците важни моменти от живота на Левски.

В Къщата-музей учениците с интерес разгледаха зимника, стая, иззидана почти в земята, скривалището, скрито зад дървена врата, работилницата – ниска постройка, състояща се от стая, в която са плели гайтани и полуоткрита бояджийница. В експозиционната зала на къщата музей се запознаха със съхранените вещи, писма, документи и снимки на Васил Левски.

В църквата „Св Николай Чудотворец“, построена през 1847, в двора, на която се намира гробът на Гина Кунчева – майката на В. Левски, учениците разгледаха иконите и се запознаха с историята на посечената икона, запазена в автентичния си вид.